Veïns d’Oliva en camps de concentració

Els tres d’Oliva

Tres olivers van patir l’horror dels camps de concentració nazis. El compromís amb la llibertat els va portar a combatre el feixisme durant la Guerra Civil i a patir l’exili a França. Capturats per la Gestapo, i d’acord amb el govern franquista, van ser deportats als camps d’extermini.

  • José Auñón Muñoz, el Fonto, nascut el 15 d’agost de 1915. Llaurador, vivia al carrer de Gabriel Ciscar, 61. Deportat a Mauthausen el 3 d’abril de 1941, va ser alliberat el 5 de maig de 1945. Va morir a França l’any 1963.
  • Ricardo Pellicer Beneyto, el Borjo, nascut el 10 de gener de 1916. Pintor, vivia al carrer del Duc d’Osuna. Deportat a Mauthausen el 25 de gener de 1941, va morir al camp de Gusen el 14 de gener de 1942.
  • Vicent Cots Ortolà, el Xocat, nascut el 3 de gener de 1917. Llaurador, vivia al carrer de Sant Antoni, 29. Deportat a Mauthausen el 27 de gener de 1941, va ser alliberat el 5 de maig de 1945. Va morir a França l’any 1991.

Taulells en memòria als veïns d’Oliva deportats als camps de concentració nazi.

El 14 de maig de 2022 es va realitzar un acte de col·locació dels taulells en memòria i en honor als tres d’Oliva, història que és molt similar a la de les 678 persones valencianes deportades als camps de concentració nazi, de les quals només dues terceres parts eixiren amb vida.

Pel que sabem, persones molt poc idealitzades que van ser cridades a files en la Guerra Civil, que van patir l’exili republicà en els camps de concentració francesos i que acabaren en els camps de concentració nazi després de ser abandonats per l’estat espanyol, i després pel francés.

Vicent Malonda va fer una posada en context magnífica, aportant coneixements trobats en la investigació documental, però també relat de la recerca etnogràfica, a través de l’entrevista a familiars i coneguts, a més l’experiència pròpia que li ha aportat l’observació participant.

Assistiren familiars dels tres deportats, José Aunión: Michel Ahunon, fill; Francisco Chinesta Aunión, nebot, fill d’una germana de José. Ricardo Pellicer: Francisco Beneyto Girau, cosí germà. Vicent Cots: Concha Barber Cots i Consuelo Climent Cots, nebodes, filles de germanes de Vicent. En el cas del fill de José Aunión, va vindre des de França, on el seu pare va establir la família una vegada alliberat a partir de l’any 45.

Enllaç a l’article de Vicent Malonda Mestre

Poden llegir l’article complet a la revista Cabdells.