Sinopsi

El documental «Els camins de la Memòria» és una producció de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oliva, realitzada per Bon Dia Comunicació SL. El documental va ser estrenat al Teatre Olímpia el 27 d’abril de 2018.

Al llarg dels seus 60 minuts de duració, el referit documental mostra a l’espectador com es va viure a Oliva el període comprés per la guerra civil i la immediata postguerra, basant-se en els treballs d’investigació elaborats recentment sobre el referit període.

Al documental es recullen set entrevistes als investigadors i les investigadores d’esta temàtica, així com setze entrevistes a testimonis directes dels fets narrats (xiquetes de les colònies, xiqueta de Rússia, fills i néts de represaliats, la filla d’un supervivent d’un camp de concentració nazi…).

Al vídeo s’incorporen recursos visuals i sonors de l’època que tenen un gran valor històric, com les targetes postals amb enregistraments sonors incorporats dels xiquets de Rússia (1937), el documental de 1937 Hjelp Spania! atribuït al fotògraf alemany Walter Reuter per a la solidaritat noruega, fotografies aèries de la localitat dels bombardeigs de la Pava, i imatges inèdites de refugis antiaeris locals, entre d’altres.

«Els camins de la Memòria» explica com estava organitzat el govern local durant la II República, i els canvis que va patir aquesta organització municipal amb l’esclat de la guerra, així com la crispació social del moment, el fenomen de les col·lectivitzacions i la repressió que es va viure en la rereguarda republicana durant els primers mesos posteriors a l’alçament militar.

El vídeo també mostra altres aspectes que van tindre una gran importància a l’època, i que mereixen ser recordats, com ara la singularitat de les colònies que es van posar en marxa a Oliva per acollir als xiquets i xiquetes desplaçats dels fronts, o els durs episodis dels 15 xiquets i xiquetes traslladats a Rússia, o dels tres olivers tancats en camps de concentració nazis.

Tot això sense oblidar la vida quotidiana durant el conflicte bèl·lic, els olivers desplaçats al front, els sistemes de defensa passiva contra els bombardejos de l’aviació franquista. I, com no, el que va suposar la cruel repressió dels vencedors, tant durant la immediata postguerra, com en anys posteriors.

Fitxa tècnica

Guió i direcció: Cèlia Cerezo

Coordinació i supervisió: Vicent Canet

Producció executiva: Faus Olmos

Càmera i muntatge: Miquel Quirós

Realització: David Molió

Efectes gràfics: Iris Sastre

Imatges: Hjelp Spania! (Eva Koch)

Fotografies: Edicions Tívoli