Visita al cementeri de Paterna

Un grup de 80 persones d’Oliva (entre els quals, molts familiars d’afusellats) ens vam desplaçar al cementeri de Paterna el dissabte 1 de juliol de 2017, amb la intenció de conéixer les tasques d’exhumació dutes a terme per l’equip d’ArqueoAntro. Atés que 47 persones d’Oliva van ser afusellades i enterrades allà, segons les dades recollides per l’historiador Vicent Gavarda.

L’arqueòleg i director tècnic de les exhumacions, Miguel Mezquida, ens va acompanyar durant la visita, explicant els treballs que el seu equip estava fent en la fossa 113 (de la qual havien exhumat 27 cossos, dels 59 registrats), i abundant en molta i interessant informació que ens va ajudar a comprendre el que ha significat el cementeri de Paterna des de 1939. No debades es tracta del segon lloc de l’Estat espanyol amb més afusellats: 2.238 persones.

Un dels moments més impressionants i emotius va ser en destapar la fossa 113, a la qual ens vam poder aguaitar per vore els cossos amuntegats dels represaliats. Així com també la visita al «paredó», el lloc exacte dels afusellaments (el «paredó» o terrer estava ubicat al camp de tir del campament militar de Paterna, a uns 300 metres del cementeri).