Ana López

Antonia Albero és una de les 15 xiquetes i xiquets de Rússia d’Oliva. Filla del militant d’Izquierda Republicana i veí d’Oliva, Tomàs Albero Torres, represaliat i afusellat pel franquisme en acabar la guerra, així com germana de Pepe Albero (entrevistat també al documental). “Volia fer de mi una dona de profit”, diu Antonia Albero quan recorda els motius pels quals son pare va decidir enviar-la com a refugiada a la URSS. Junt amb ella 3.000 xiquets i xiquetes espanyols més, coneguts com “Xiquets de Rússia”, van ser enviats allà pel Govern de la República, en plena Guerra Civil. A causa del trencament de les relacions diplomàtiques entre Franco i el règim soviètic, Antonia Albero no va poder tornar al territori espanyol fins quasi arribats els anys 60, ja amb família. Ara, 80 anys després, Antonia Albero ha pogut contar, davant d’una càmera, el relat de la seua intensa i llarga vida.

Entradas recomendadas

Aún no hay comentarios, ¡añada su voz abajo!


Añadir un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.